Η Αθήνα αποτέλεσε έναν ακόμα σταθμό για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος που αφορά στα σεμινάρια Εργαστηρίου με θέμα: «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων – Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία», και στον οποίο συμμετείχαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Εύβοιας, Θήβας, Λιβαδειάς, Φθιώτιδας και Φωκίδας, το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου 2019.

Τα σεμινάρια αυτά εντάσσονται, σε ένα ευρύτερο συνεχιζόμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που διοργανώνουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ για τους φαρμακοποιούς, ανά γεωγραφική περιφέρεια, σε συνεργασία με τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους. με κεντρικό θέμα «Εργαστήριο Φαρμακείου».

Με βάση τον κεντρικό προγραμματισμό ο κύκλος των σεμιναρίων θα διεξαχθεί σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Τα σεμινάρια υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα και της Επ. Καθηγήτριας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κας Σοφίας Χατζηαντωνίου, και μοριοδοτούνται με 14 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ. Σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το πρόγραμμα υλοποίησής τους, σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε σεμινάριο έχει διάρκεια 8 ωρών (2 ώρες θεωρία και 6 ώρες πρακτική). Πιο συγκεκριμένα:

Στο θεωρητικό μέρος δίνεται έμφαση στην έννοια της «Διασφάλισης ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων» που προτείνει το ψήφισμα των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης CM/ResAP(2011)1 και CM/ResAP(2016)1 και επιβάλει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία (Ph. Eur.) από το 2014.

Κυρίαρχος στόχος είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ δηλαδή η ΑΣΦΑΛΕΙΑ και η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τους.

Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο περνούν από τη θεωρία στην πράξη. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των δύο ατόμων και η κάθε ομάδα παρασκευάζει βάσει ετοίμων γραπτών τυποποιημένων διαδικασιών τα παρακάτω γαληνικά σκευάσματα: ρινική αλοιφή, κρέμα υδροκινόνης, διάλυμα αλωπεκίας μινοξιδίλης, πόσιμο παιδιατρικό εναιώρημα προπανολόλης και καψάκια κυστίνης.

Με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού δημιουργείται σύστημα διασφάλισης ποιότητας κατάλληλο για το εργαστήριο φαρμακείου. Επίσης δημιουργείται αρχείο παραγωγών, γραπτές τυποποιημένες διαδικασίες, κατάλληλες ετικέτες με τις αναγκαίες οδηγίες, και αρχειοθετούνται οι τυποποιημένες διαδικασίες όλων των συμμετεχόντων εξασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα για όλα τα γαληνικά σκευάσματα που παρασκευάζονται κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΙΔΕΕΑΦ (www.ideeaf.gr/ergastirio), στην οποία υπάρχουν όλες τις πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό περιεχόμενο του σεμιναρίου.

«Το ΙΔΕΕΑΦ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υλοποιεί κύκλους σεμιναρίων με έμφαση στην πρακτική άσκηση, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και με Ακαδημαϊκούς από τον χώρο της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής Επιστήμης επικαιροποιώντας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των φαρμακοποιών» επισήμανε ο κ. Σεραφείμ Ζήκας, πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ.

Χορηγοί των σεμιναρίων στην Αθήνα ήταν οι εταιρείες ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ και FAGRON