«Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στην εκστρατεία κατά της ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, καθώς η πιθανή ανάπτυξη δευτερογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε COVID-19 ασθενείς προκάλεσε την αύξηση της ζήτησης αυτής της κατηγορίας σκευασμάτων.
Υπήρξε και ένας καταιγισμός πληροφοριών μέσω της τηλεόρασης ή του διαδικτύου για τη χρήση διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19. Το αποτέλεσμα ήταν σε πολλές περιπτώσεις η λανθασμένη χρήση πολλών σκευασμάτων από τους πολίτες, αλλά και η υπερσυνταγογράφηση και υπερκατανάλωση διαφόρων αντιβιοτικών που θεωρήθηκαν, χωρίς επαρκή δεδομένα, ως πανάκεια έναντι της COVID-19».
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων στον ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς στον χαιρετισμό του στο 3ο Συμπόσιο Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και το Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) με θέμα «Διαχείριση ανοσοποιητικού στην εποχή της COVID-19. Η συμβολή του φαρμακοποιού».
Το συμπόσιο ,στο οποίο συμμετείχαν 1324 φαρμακοποιοί, τελούσε υπό την επιστημονική ευθύνη της κυρίας Ελένης Σκαλτσά, καθηγήτριας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΔΕΕΑΦ, και της κυρίας Διαμάντως Λάζαρη, καθηγήτριας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ και διευθύντριας του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας.
Ο κ Βαλτάς ανέφερε πώς «Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες και γενικά οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί διεύρυναν τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους, γεγονός το οποίο έγινε αντιληπτό και κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας COVID-19 που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη και τη χώρα μας»
Και συνέχισε λέγοντας πως «Μπορεί τα συμπληρώματα διατροφής να μη θεωρούνται φάρμακα που επιφέρουν ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δύνανται να καταστούν επιβλαβή για την υγεία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι για πολλές από τις ουσίες που εμπεριέχονται στα σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής, ακόμη δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί οι δράσεις τους και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν. Επομένως, συμπόσια σαν το σημερινό είναι απαραίτητα ώστε οι φαρμακοποιοί να έχουν μια ολοκληρωμένη γνώση, με επιστημονικά δεδομένα, που όμως θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους στο φαρμακείο»
Στο έργο του ΙΔΕΕΑΦ αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας, επισημαίνοντας ότι «Κορυφαία στιγμή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αποτέλεσε η “Πιστοποίηση διενέργειας εποχικού εμβολιασμού”, μια ιστορικής σημασίας διαδικασία που για πρώτη φορά επισημοποίησε με νομοθετική ρύθμιση την παροχή της υπηρεσίας του εμβολιασμού από το φαρμακείο.
Η δράση αυτή, εκτός των άλλων, δημιούργησε τις προϋποθέσεις και για το επόμενο σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση και αναγνώριση παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, με την ανάθεση στα φαρμακεία του προγραμματισμού για τους εμβολιασμούς για πρόληψη της COVID-19. Το ΙΔΕΕΑΦ κινήθηκε άμεσα, δημιουργώντας το «Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προαγωγής εμβολιασμού κατά της Covid-19», διαδικτυακά.
Και συμπλήρωσε ο κ. Ζήκας πως οι νέες εκπαιδευτικές ενότητες του ΙΔΕΕΑΦ αφορούν σεμινάριο για φοροτεχνικά θέματα και σεμινάρια για την οικονομική διαχείριση του φαρμακείου.
Η εισαγωγή στο περιεχόμενο και τον σκοπό του Συμποσίου έγινε από την καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ & πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΔΕΕΑΦ, κα Ελένη Σκαλτσά και από την καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, κα Διαμάντω Λάζαρη.
Την Α’ Ενότητα του Συμποσίου άνοιξε με την ομιλία της η φαρμακοποιός Μαρία Πλατάρα, που ανέπτυξε το θέμα «Ανοσοποιητικό και Covid-19: Βασικοί μηχανισμοί απόκρισης» αναφέροντας ότι «Η πλειονότητα των υγειών, χωρίς βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ανθρώπων που επιμολύνεται από τον ιό ιό SARS-CoV-2, αναπτύσσει ήπια έως μετρίως σοβαρά συμπτώματα νόσησης. Παρολ’ αυτά, σε σημαντικό αριθμό ασθενών τα συμπτώματα είναι σοβαρά και μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητική για τη ζωή καταστάσεις και κάποιες φορές το θάνατο».
Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο η κυρία Μάρα Φεσατίδου, φαρμακοποιός, MSc Φαρμακευτικής Χημείας ΑΠΘ, υπ. διδάκτωρ ΑΠΘ, ανέλυσε το θέμα «Αντιβιοτικά: Ανθεκτικότητα και σημασία της ορθής χρήσης τους στην εποχή της Covid-19» τόνισε ότι «Το φαινόμενο της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό με την πάροδο των χρόνων και έχει φτάσει σήμερα να είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών τόσο στους ανθρώπους όσο και στην κτηνοτροφία έχει συμβάλλει αρνητικά σε αυτό».
Για τον ρόλο των προβιοτικών στις ιογενείς λοιμώξεις και ειδικά στην COVID-19 μίλησε ο Αντώνης Γεωργακόπουλος, φαρμακοποιός MSc, Συνθετική Φαρμακευτική Χημεία, ΕΚΠΑ, Φαρμακευτική Σχολή Αθήνας, στην αρχή της Β΄ Ενότητας του Συμποσίου. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της νόσου COVID-19 και της εντερικής δυσβίωσης (διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου) και είπε ότι επί του παρόντος διεξάγονται 19 κλινικές μελέτες όπου εξετάζεται η χορήγηση σκευασμάτων προβιοτικών σε ασθενείς με COVID-19, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι τα προβιοτικά αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στην μάχη έναντι της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης της νόσου όσο και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων».
Στη συνέχεια η κυρία Βασιλική Σαρόγλου, φαρμακοποιός PhD ανάπτυξε το θέμα «Ο ρόλος των φυσικών προϊόντων στην αντιμετώπιση της Covid-19», επισημαίνοντας πως «Από τις αρχές της πανδημίας της νόσου COVID-19 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 247.000.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη και περισσότεροι από 5.000.000 έχουν καταγραφεί. Στον αγώνα κατά της καταπολέμησης της νόσου έχουν μπει και τα φυσικά προϊόντα που πολλά από αυτά παρουσιάζουν δράση σε όλα τα στάδια εξέλιξης της νόσου».
Το Συμπόσιο έκλεισε με την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Κακονίκος MSc, φαρμακοποιός, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Προσαρμογόνα, ανοσοποιητικό και προστασία του οργανισμού στην εποχή της COVID19».
Ο κ. Κακονίκος τόνισε πως «Τα συμπληρώματα διατροφής με συστατικά από προσαρμογόνα βότανα είναι μία λογική επιλογή σύστασης για τόσο προληπτικά όσο και στην φάση ανάρρωσης από την COVID19. Μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, καταδεικνύει τον πολυεπίπεδο μη ειδικό τρόπο δράσης τους»!.
Συμπλήρωσε δε ότι «Κλινικές μελέτες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού υποστηρίζουν τη χρήση τους ενώ είναι σε εξέλιξη και μελέτες στο acute και post-acute COVID19. Η σύστασή τους απαιτεί από τον Κοινοτικό Φαρμακοποιό να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γνωρίζει τους περιορισμούς στη χρήση τους!».