Tο περιβάλλον απελευθέρωσης των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, προετοίμασε ο απελθών υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με νέα αγορανομική διάταξη που υπέγραψε πριν τον ανασχηματισμό.
Μειώσεις τιμώνΣε ότι αφορά τις επικείμενες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, η νέα διάταξη προβλέπει μείωση τιμών για τα πρωτότυπα στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων της Ευρώπης, για αυτά που χάνουν την πατέντα τους μείωση τιμής στο 50% ή μείωση στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, ανάλογα με ποια τιμή είναι φθηνότερη. Για τα γενόσημα πριν την 1.1.2012, προβλέπεται μείωση 8% για φάρμακα που κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ και μείωση 4% για φάρμακα από 6-11,99 ευρώ.
Επίσης, για τα υβριδικά γενόσημα που παράγονται στη χώρα και περιέχουν έρευνα, η μείωση περιορίζεται στο 2% για αυτά που κοστίζουν από 12 ευρώ και πάνω και στο 1% για όσα κοστίζουν σήμερα από 6-11,99 ευρώ. Προϋπόθεση είναι τα φαρμακα αυτά να μην έχουν τιμή υψηλοτερη από τα φάρμακα αναφοράς.
ΜΗΣΥΦΑ
Σε ότι αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ, σύμφωνα με τη νέα αγορανομική διάταξη, μπορούν να πωλούνται από τις φαρμακευτικές με εκπτώσεις χωρίς περιορισμό, στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, με προϋπόθεση την αναγραφή της φθηνότερης τιμής στο τιμολόγιο πώλησης. Αντίστοιχα, φθηνότερα και με αναγραφή στο τιμολόγιο, μπορούν να πωλούνται από τους φαρμακεμπόρους στα φαρμακεία σε τιμές φθηνότερες από τις ανώτατες, όπως επίσης και από τα φαρμακεία στους καταναλωτές.
Για τα ΜΗΣΥΦΑ, θεσμοθετείται επίσης και η εξαίρεση από τη δίμηνη πίστωση των φαρμακευτικών προς αποθήκες και φαρμακεία και των φαρμακαποθηκών προς τα φαρμακεία.
Κοστολόγηση
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, στα γενόσημα κατατάσσονται και τα βιοϊσοδύναμα.
Συνολικά, τα γενόσημα τιμολογούνται βάσει του πρωτοτύπου, πριν τη λήξη της πατέντας του, ενώ τα υβριδικά γενόσημα, βάσει των τριών φθηνότερων της Ευρώπης αν είναι εισαγόμενα ή βάσει των διατάξεων για τα εγχωρίως παραγόμενα αν παράγονται εδώ. Συγκεκριμένα προβλέπεται για τα εγχωρίως παραγόμενα, κοστολογικα στοιχεία όπως δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας, δαπάνες διοίκησης, διάθεσης, διάδοσης. Για όσα έχουν έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής με κατοχυρωμένη πατέντα, θα λαμβάνονται επίσης οι επενδύσεις, το κόστος έρευνας και ανάπτυξης και η αποτίμηση της τεχνογνωσίας. Ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους, ορίζεται σε 8,5%.
Επίσπευση κυκλοφορίας γενοσήμων
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των τιμών δυο φορές το χρόνο, η νέα αγορανομική, προβλέπει ότι νέα φάρμακα τιμολογούνται εντός 30 ημερών αν πρόκειται για γενόσημα ή εντός 90 ημερών για τα υπόλοιπα φάρμακα και ανά τρίμηνο για τα φάρμακα αναφοράς (πρωτότυπα). Ο ΕΟΦ υποχρεούται να προετοιμάζει ανά μήνα δελτίο τιμών για νέα γενόσημα και ανά τρίμηνο για νέα πρωτότυπα.
Τα συμπληρωματικά δελτία θα εκδίδονται από τη διεύθυνση του υπουργείου.
Πριν την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα αποφασίζεται η ένταξή τους στη θετική ή την αρνητική λίστα συνταγογράφησης.
Τα μη αποζημιούμενα φάρμακα, θα τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων της Ευρώπης.
Πριν την κοστολόγηση, οι εταιρίες θα μαθαίνουν τις τιμές των φαρμάκων τους, για σχολιασμό και αν πρόκειται για γενόσημα, θα μαθαίνουν και την τιμή αναφοράς από την οποία εξήχθη η τιμή τους.
Οι ενστάσεις θα απαντώνται γραπτά, αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα, και αν γίνουν αποδεκτές θα συμπεριλαμβάνονται στο συμπληρωματικό δελτίο, που θα εκδίδεται εντός 20 ημερών από το αρχικό δελτίο.
Δεν θα γίνονται δεκτές αυξήσεις εκτός περιπτώσεων λαθών.
Οριστικά, δεν χορηγούνται πλέον τιμές σε φάρμακα που έχουν μεν άδεια, όμως δεν κυκλοφορούν στην αγορά επι τριετία ή δεν πραγματοποίησαν εξαγωγές εντός της τριετίας αυτής.