ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

                Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 2 & ΔΑΓΚΛΗ

ΤΗΛ 2510834200                                                                                           Καβάλα 31/3/2014

 

Αρ Πρωτοκ…..

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 31/3/2014

 

Η Γενική Συνέλευση των  φαρμακοποιών του Νομού Καβάλας , αποφάσισε ομόφωνα να σταματήσει την απεργία συνεχίζοντας την  κινητοποίηση με τα φαρμακεία σε λειτουργία.

Οι φαρμακοποιοί  κρίνοντας τη στάση των πολιτικών σε κεντρικό , αλλά και σε τοπικό επίπεδο όπου εκλέγεται και συνάδελφος βουλευτής  , θα αντιταχθούν  μέσα από τα φαρμακεία τους στην παράδοση του φαρμακείου της γειτονιάς σε συγκεκριμένα  οικονομικά  συμφέροντα , η οποία προωθήθηκε με φωτογραφικές ρυθμίσεις (εσωτερικές πόρτες μεταξύ πολυκαταστημάτων και φαρμακείων κ.λ.π.)  από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας και στην κατάργηση του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού.

Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν τον αγώνα  ενάντια στην μνημονιακή πολιτική που καταργεί το κοινωνικό κράτος, μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό φάρμακο σε προϊόν κατανάλωσης και εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα από τα οποία παίρνει εντολές.

Το νομοσχέδιο έπρεπε να περάσει και πέρασε. Η μέρα που ξημέρωσε σήμερα σήμανε την αλλαγή, γυρίσαμε σελίδα και μάλλον αποχαιρετήσαμε τη μορφή του παραδοσιακού ελληνικού φαρμακείου όπως την ξέραμε εως και χθες. Το μήνυμα που απορρέει από την χθεσινή συνέλευση:

Το φαρμακείο εφεξής είναι μόνον εμπορική επιχείρηση.

Αντίθετα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πρόσφατα ότι το φάρμακο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό: «…το Δικαστήριο υπογραμμίζει τον όλως ιδιάζοντα χαρακτήρα των φαρμάκων, στο μέτρο που οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτών τα διαφοροποιούν ουσιαστικά από τα λοιπά προϊόντα . Οι θεραπευτικές αυτές ιδιότητες έχουν ως αποτέλεσμα ότι, σε περίπτωση που τα φάρμακα λαμβάνονται χωρίς λόγο ή κατά τρόπο μη σύμφωνο με τις οδηγίες, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη της υγείας, χωρίς ο ασθενής να είναι σε θέση να το αντιληφθεί κατά τη χορήγηση των φαρμάκων….»

Στην σύγκρουση ανάμεσα στον στείρο νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική ηθική η χώρα απεφάσισε ότι είναι διατεθιμένη να υπονομεύσει τον πιο ανεπτυγμένο χάρτη φαρμακευτικής φροντίδας παγκοσμίως με την καλύτερη διασπορά στην επικράτεια , υποταγμένη στο συμφέρον εγχώριων και ξένων συμφερόντων.

11.000 φαρμακεία απλωμένα απ’ άκρη σ’ακρη στην Ελλάδα που χρηματοδότησαν ασφαλιστικά ταμεία και Ελληνικό Δημόσιο επί δεκαετίες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αναγκάζονται να μπουν  βίαια στην αρένα της ανταγωνιστικής αγοράς.

Η παρατήρηση λοιπόν ότι τα 11,000 φαρμακεία είναι πολλά είναι τόσο οξύμωρη όσο και παράλογη αφού σαφώς αποτελούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας. Το Κράτος ΟΦΕΙΛΕΙ να ρυθμίσει το πλαίσιο λειτουργίας τους με γνώμονα της προάσπιση της δημόσιας υγείας και πάντα με γνώμονα την συνισταμένη της σχέσης κόστους οφέλους. Διατηρώντας τον αριθμό και την κατανομή των φαρμακείων ως έχει δεν επιτρέπει την καρτελοποίηση της αγοράς, διότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν νοούνται καρτέλ στην οικονομία.

Δεν θα αφήσουμε κανένα συμφέρον, όσο μεγάλο και να είναι,  να μας κάνει υπαλλήλους και ανέργους και  να τελειώσει με τους αυτοαπασχολούμενους και δη τους επιστήμονες. Επιστήμονες που καθημερινά προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο . Από αύριο θα ξεκινήσουμε πάλι,  μέσα και έξω από τα φαρμακεία μας, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΓΩΝΑ και ελπίζουμε βάσιμα σε ένα καλό αποτέλεσμα!

 

Για το Δ.Σ