Στην τελική ευθεία η πληρωμή των φαρμακοποιών ύστερα από μήνες αναμονής

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Επιτέλους, φαίνεται πως έρχεται η ώρα της έμπρακτης αναγνώρισης της υπηρεσίας που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί εδώ και περίπου έξι μήνες με τη δωρεάν διάθεση των self tests μέσα από τα φαρμακεία τους καθώς δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται η αμοιβή των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διάθεση των μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό COVID-19 -καθώς και των φαρμακαποθηκών για τη συμμετοχή τους στη διακίνηση αυτών στα φαρμακεία- και ανοίγει ο δρόμος οι φαρμακοποιοί να πληρωθούν γι’ αυτήν τους την υπηρεσία.

Σύμφωνα με αυτήν:

  1. Το σύνολο των φαρμακείων ανά την επικράτεια, τα οποία μετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης των μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό COVID-19 στους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου την 8η/4/2021 και μετά, θα λάβουν, κατά την πρώτη υποβολή τους στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως εφάπαξ αποζημίωση το ποσό των διακοσίων (200,00 €) ευρώ ανά φαρμακείο, προσαυξημένο κατά το ποσό που θα προκύψει από τον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης της ακόλουθης παραγράφου.
  2. Η αποζημίωση των φαρμακείων αντιστοιχεί στο ποσό αποζημίωσης της προηγούμενης παραγράφου προσαυξημένο με ποσό 0,22 ευρώ επί τον συνολικό αριθμό των μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό COVID-19 στους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021, που διατέθηκαν από την έναρξη του προγράμματος δωρεάν διάθεσης μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου νόσησης από κορονοϊό COVID-19 και για όσο διατηρείται σε ισχύ από τα φαρμακεία.

Η απόφαση αυτή για την εφάπαξ αποζημίωση ήρθε ως αποτέλεσμα πρότασης της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με το σκεπτικό να ενισχυθούν τα μικρότερα φαρμακεία που συνέβαλαν αποφασιστικά στο να φτάσουν τα self tests σε κάθε πολίτη της χώρας, ακόμη και περιοχές με λίγους κατοίκους με δεδομένο το ότι προφανώς σε εκείνες τις περιοχές όσο βέβαια και σε γειτονιές μέσα σε μικρές ή μεγάλες πόλεις, όπου λειτουργούν μικρά συνοικιακά φαρμακεία χωρίς υπαλλήλους δεν ήταν εύκολο να γίνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός self tests και επομένως η όποια αποζημίωση, εφόσον εξαρτιόταν μόνο από τον αριθμό των tests, θα ήταν πολύ μικρή σε σχέση με εκείνη των μεγάλων φαρμακείων, ενισχύοντας το χάσμα μεταξύ τους.

Μετά την πληρωμή για όλη την προηγούμενη περίοδο «3. Η αποζημίωση των φαρμακείων για κάθε επόμενη μηνιαία υποβολή προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίζεται στο ποσό των 0,22 ευρώ επί τον συνολικό αριθμό των μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό COVID-19 στους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021, που διατέθηκαν το συγκεκριμένο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για να πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν «Εντός των πέντε (5) πρώτων εργασίμων ημερών κάθε μήνα οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μαζί με την υποβολή των λογαριασμών φαρμάκων, ένα διακριτό τιμολόγιο που θα περιλαμβάνει το αιτούμενο ποσό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021, τα οποία διέθεσαν κατά τον προηγούμενο μήνα βάσει του αριθμού αυτών, ο οποίος έχει αναρτηθεί στη δικτυακή πύλη eopyykmes.gr, για κάθε φαρμακείο, με βάση τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί μέσω διασύνδεσης στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Για λόγους επεξεργασίας από τα πληροφοριακά συστήματα οι καταστάσεις θα περιέχουν εγγραφές από την 28η ημέρα του προηγούμενου μήνα του μήνα αναφοράς έως και την 27η ημέρα κάθε μήνα αναφοράς, ενώ και τα τιμολόγια που εκδίδουν τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την 28η ημέρα του προηγούμενου μήνα του μήνα αναφοράς έως και την 27η ημέρα κάθε μήνα αναφοράς».

Ειδικά για την πρώτη υποβολή «από τη δημοσίευση της παρούσας, οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διακριτό τιμολόγιο, σύμφωνα με τα στοιχεία επεξεργασίας από το πληροφοριακό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που περιλαμβάνει το αιτούμενο ποσό που αντιστοιχεί στην περίοδο από την έναρξη του μέτρου, ήτοι την 8η Απριλίου 2021 έως και την 27η ημέρα του μήνα αναφοράς, ο οποίος είναι και ο μήνας μέσα στον οποίο εκδίδεται η παρούσα απόφαση».

Αγώνας δρόμου από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία για την πληρωμή των φαρμακοποιών για την υπηρεσία τους αυτή.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews  πριν από δύο εβδομάδες είχε αναφερθεί σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα των καθυστερήσεων και που αφορούν ακόμη και σε πολύ σημαντικά που απασχολούν τον κλάδο, όπως για παράδειγμα τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ακόμη και τώρα, φαίνεται πως δεν έχει ανοίξει ολότελα ο δρόμος για την πληρωμή των φαρμακοποιών για τα self tests καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βαλτάς στο DailyPharmaNews με αφορμή τη δημοσίευση της ΚΥΑ σε ΦΕΚ μένει ακόμη να γίνει ένα ακόμη βήμα για να πάρουν οι φαρμακοποιοί τα χρήματά τους γι’ αυτήν την υπηρεσία τους.

«Καταρχήν να πω ότι η όλη διαδικασία καθυστέρησε και λόγω των αλλαγών που έφερε ο ανασχημαστισμός της Κυβέρνησης αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η ΚΥΑ επιστράφηκε στον ΕΟΠΥΥ ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν και η πληρωμή των φαρμακαποθηκών. Σίγουρα πάντως για εμάς ήταν πολύ μεγάλη η καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου διότι ο σχετικός νόμος υπήρχε εδώ και αρκετούς μήνες, όμως πλέον είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αν και υπάρχει ακόμη ένα σημείο που πρέπει να ξεπεράσουμε. Επειδή η ΚΥΑ βγήκε σήμερα, θα πρέπει να προλάβουμε, παρόλο που βλέπω ότι έχουν μπει στη διαδικασία να φτιάξουν εφαρμογή – η ΚΜΕΣ πλέον- ώστε να μπορέσουμε να εκδώσουμε τα τιμολόγια και πρέπει να συνεργαστεί (σ.σ. η ΚΜΕΣ) με την ΗΔΙΚΑ για να μπορέσει η ΗΔΙΚΑ να στείλει τα στοιχεία με τον αριθμό των self tests κάθε φαρμακείου. Τώρα λοιπόν αρχίζει ένα τρέξιμο αν θα προλάβουμε να κάνουμε τη διαδικασία. Δεν μπορώ να απαντήσω στο εάν θα προλάβουμε. Μπορεί να υποβληθούν τον άλλο μήνα. Γίνεται μία συνάντηση αυτήν τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ για το θέμα αυτό ώστε να λύσουμε τα θέματα τα διαδικαστικά και ορισμένα άλλα που έχουν προκύψει για να προλάβουμε την πληρωμή αυτού του μήνα. Εάν δεν την προλάβουμε, εφόσον βγήκε η ΚΥΑ, θα έρθει τον επόμενο μήνα και θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί τα self tests που έχουν δώσει και τον Οκτώβριο».

Σε κάθε περίπτωση για τον κ. Βαλτά το σημαντικό είναι ότι η πολιτεία στην πράξη αναγνωρίζει μία ακόμη υπηρεσία που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί μέσα από τα φαρμακεία τους. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ίδιο. Η άποψή τους είναι ότι υπάρχει πλέον μία δυναμική σε αυτό το κομμάτι των υπηρεσιών μέσα μάλιστα από την οποία η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα συνολικά του φαρμακοποιού αλλά και να στηρίξει όσο γίνεται περισσότερο τα μικρότερα φαρμακεία. Όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς «εξαρχής η σημερινή διοίκηση ήθελε να δώσει μία βαρύτητα στα φαρμακεία αυτά που βρίσκονται σε περιοχές που η δυναμική της διάθεσης των self tests δεν είναι ίδια με τη δυναμική των φαρμακείων που δίνουν περισσότερα self tests γιατί βρίσκονται μέσα σε αστικά κέντρα. Καταλαβαίνετε ότι ορισμένα φαρμακεία, μικρομεσαία, σε περιοχές απομονωμένες έχουν ένα όριο στη διάθεσή τους. Δώσαμε μία βαρύτητα σε αυτά τα φαρμακεία προτείνοντας να επιχορηγηθούν. Τελικά η επιχορήγηση έγινε για όλους “flat”. Είναι όμως σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ένας φαρμακοποιός που θα έπαιρνε 800 ευρώ γιατί διέθεσε τον ανάλογο αριθμό self tests επιχορηγείται στην ουσία μ’ ένα 25% παραπάνω (σ.σ. σαφώς για τα μεγάλα φαρμακεία που έκαναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό self tests η επιχορήγηση των 200 ευρώ είναι αναλογικά πολύ μικρότερη κι έτσι βγαίνουν κερδισμένα από αυτήν την απόφαση τα μικρότερα φαρμακεία)».

Ο αριθμός των self tests που έχουν διατεθεί μέσα από τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα έχει ξεπεράσει τα σαράντα εκατομμύρια, αριθμός εντυπωσιακός που δικαιολογεί απόλυτα ως επιχείρημα την απαίτηση των φαρμακοποιών να τους αναγνωριστεί η τεράστια συμβολή τους για το άνοιγμα της ελληνικής κοινωνίας ύστερα από το πολύμηνο γενικό και τα τοπικά lockdown.

Πηγή: DailyPharmaNews