Ανδρέας Κωνσταντινίδης

Φαρμακοποιός

Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας

Αντιπρόσωπος Φ.Σ.Κ. στον Π.Φ.Σ

Καβάλα 9/12/2013

 

Προς : Πρόεδρο και Δ.Σ. Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Θέμα:                               ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ του Π.Φ.Σ

Με την  επιστολή αυτή επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ανησυχία τόσο εμού όσο και πολλών συναδέλφων για τα συμβαίνοντα αλλά κυρίως για τα κυοφορούμενα στο χώρο του φαρμάκου και των φαρμακείων το τελευταίο διάστημα, το οποίο «τυχαίνει» να είναι και περίοδος μεταβατική για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Π.Φ.Σ. λόγω των διενεργούμενων αρχαιρεσιών.

Μετά τις διαδοχικές και σαρωτικές μειώσεις τιμών που συμπίεσαν το τζίρο και την κερδοφορία του φαρμακείου σε ελάχιστα για την τελευταία δεκαετία επίπεδα, ήρθε και η εκχώρηση στα πολυκαταστήματα της πώλησης βρεφικών γαλάτων, βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, φημολογείται δε έντονα και η «απελευθέρωση» των ΜΗ ΣΥ.ΦΑ.

Το τελευταίο προλειαίνεται συστηματικά από «γνώστες» του θέματος ,με συνεχείς αναφορές και φήμες ,δεν είναι καθόλου τυχαίες οι συζητήσεις για μειώσεις τιμών μέσω «απελευθέρωσης» ,ούτε οι εκθέσεις του Ο.Ο.Σ.Α. που αποσκοπούν δήθεν στον εξορθολογισμό των τιμών και την ενεργοποίηση του ανταγωνισμού.

Επίσης δεν θεωρώ τυχαίο το βομβαρδισμό των ΜΜΕ, τηλεοπτικών καναλιών ,εφημερίδων και περιοδικών από διαφημίσεις ΜΗΣΥΦΑ. Είναι φανερό ότι βολεύει τις φαρμακευτικές εταιρίες να πωλούν ό,τι διαφημίζεται μέσω των ΜΜΕ ,χωρίς να περνούν από το «φίλτρο» του φαρμακοποιού. Η μετατροπή του φαρμάκου σε απλό καταναλωτικό προϊόν, και η πώλησή του μέσω του καναλιού εταιρία-διαφήμιση-ράφι σούπερ-μάρκετ ,με  φαρμακοποιό ανίσχυρο και εξαθλιωμένο υπάλληλο του μεγαλο-μπακάλη, είναι πολύ  εύκολη και προσοδοφόρα…

Πέραν τούτων, πώληση των ΜΗΣΥΦΑ  από τα Σ/Μ σημαίνει ουσιαστικά και κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων ,διότι  το επόμενο αυτονόητο βήμα θα είναι η εκτέλεση συνταγών και η  διάθεση  συνταγογραφούμενων φαρμάκων  ,εφ΄ όσον  θα διαθέτουν φαρμακοποιό, φάρμακα και «καλές» τιμές!

Θεωρώ ότι η αντίδρασή μας σε αυτό το μεγάλο κτύπημα που ετοιμάζεται για τον κλάδο μας υπό την «εποπτεία» της Τρόϊκας ,προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών πρέπει να είναι έγκαιρη ,πρώιμη και αποφασιστική.

Αν δεν δείξουμε τώρα ότι είμαστε έτοιμοι να τα παίξουμε όλα για όλα ώστε να ακυρωθεί κάθε τέτοια σκέψη, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και θα τρέχουμε παρακαλώντας στους διαδρόμους της Βουλής νύχτα ,να αποτρέψουμε κάτι που προδιαγράφεται φανερά πλέον.

Πιστεύω ότι εάν μας έχει απομείνει σθένος αγωνιστικό και αποφασιστικότητα -αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναλογιστεί και ο καθένας ξεχωριστά- πρέπει να τα επιδείξουμε τώρα που δεν είναι ακόμη αργά ,αλλιώς φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε στην φαρμακευτική ιστορία της χώρας  ως οι συνδικαλιστές επί των οποίων τις ημέρες αλώθηκε το επάγγελμα και πέρασε σε ξένα χέρια.

Μπροστά σε αυτό το μεγάλο βάρος και την ευθύνη σας εκθέτω δημόσια τους προβληματισμούς μου ,βέβαιος  ότι είναι και δικοί σας και περιμένω όπως και πάρα πολλοί άλλοι συνάδελφοι κατευθύνσεις αντίδρασης και αγώνα.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ανδρέας Κωνσταντινίδης

Φαρμακοποιός