«Ξεμπλοκάρουν» περίπου 100 νέα φάρμακα και παίρνουν τιμές

Έως και 100 νέα φάρμακα θα πάρουν τιμής και θα ενσωματωθούν στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων το οποίο αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή εβδομάδα. Στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα περιλαμβάνονται πολλές θεραπευτικές κατηγορίες, όπως αντινεοπλασματικά, βιολογικοί παράγοντες και αντιβιοτικά.

Ορισμένα απ’ αυτά χαρακτηρίζονται ως «μοναδικά» και βασίζονται στην καινοτομία νέων δραστικών ουσιών, που έχουν εγκριθεί με επιταχυνόμενη διαδικασία (fast track) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ή τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό (EMA).
Στην παραπάνω απόφαση κατέληξε ομόφωνα η αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης Πρωτοτύπων-Καινοτόμων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων του υπουργείου Υγείας. Στην Επιτροπή υποβλήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατάλογος με 540 νέα φάρμακα, που έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τον Οργανισμό και τα οποία θα τιμολογηθούν σταδιακά, έως το τέλος του 2013, σε συνάρτηση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων.
Όπως δήλωσε προς Το Βήμα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, «είναι ένα από τα πρώτα βήματα που θα ενισχύσει τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ασθενών, δεδομένου ότι η εισαγωγή νέων προϊόντων στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει πάνω από δύο χρόνια και αποτελεί αίτημα των πασχόντων από σοβαρά και σπάνια νοσήματα».
To Bημα