Σε καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν 6.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ 1.200 πρόκειται να απολυθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αναζητεί η κυβέρνηση τη λύση για την επίτευξη των στόχων για απολύσεις στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 4.000 απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το δημόσιο, περιλαμβάνονται 1.200 γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Θα προηγηθεί καθεστώς κινητικότητας και στους 6.000 γιατρούς που απασχολούνται σήμερα σε δομές του Οργανισμού, οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στο ΕΣΥ.Από αυτούς, εκτιμάται ότι 1.200 θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό, καθώς η ειδικότητά τους θα καλύπτεται ήδη ή δεν θα είναι χρήσιμη για τη λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.

Ο σχεδιασμός είναι να προσληφθούν στη θέση τους γιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Το ‘σενάριο’ αυτό παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην τρόικα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕπαφέςΤη Δευτέρα, αναμένεται νέα συνάντηση των δύο πλευρών, καθώς οι επαφές διακόπηκαν, λόγω της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο των απομακρύνσεων θα κλιμακωθεί το 2014, οπότε αναμένεται να απολυθούν 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται σήμερα 5.765 γιατροί. Από αυτούς, οι 727 είναι μόνιμοι, οι 4.529 έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, οι 19 έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου κατ΄ αποκοπήν και οι 37 αορίστου χρόνου με μερική απασχόληση.

Απασχολούνται, επίσης, 2.828 άτομα ως υγειονομικό προσωπικό, από τους οποίους οι 2.828 είναι μόνιμοι και οι 13 συμβασιούχοι.