Αθήνα, 27/5/2014
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Προ δυο μηνών, απευθύνθηκα με ανοικτή επιστολή στον υφυπουργό υγείας κ. Μπέζα, στην οποία του εξηγούσα αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν με την εξόφληση των οφειλών των ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Εκ μέρους του κ. υφυπουργού, δεν υπήρξε καμία σχετική απάντηση, όπου θα εξηγούσε τους λόγους της απαράδεκτης καθυστέρησης των πληρωμών μας, τόσο των οφειλών του 2011 όσο και αυτών του 2012, που κατά την άποψη του υπουργείου υγείας δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες.!!!!!!
Παρακάτω θα αναφερθώ αναλυτικά για τα στάδια όπου βρίσκεται η διαδικασία των πληρωμών μας, για να διαπιστώσετε και εσείς το χάος που επικρατεί στις υπηρεσίες των ταμείων αυτών που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την αδυναμία συνεργασίας των υπηρεσιών τους με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
ΤΑΥΤΕΚΩ/ ΔΕΗ:
Επιτέλους, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει ήδη εξοφληθεί.
Υπάρχουν όμως και περιοχές, όπου η διαδικασία της πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Έχουν εγκριθεί τα επιτροπικά εντάλματα, έχει αποσταλεί το ποσό πληρωμής στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και εκδίδονται τα εντάλματα πληρωμής των ατομικών υποβολών.
Π.χ. Στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ Μακεδονίας, έχουν εγκριθεί τα επιτροπικά εντάλματα αλλά επειδή την όλη διαδικασία τη χειρίζεται, ένας και μόνο υπάλληλος!!!, οι πληρωμές πραγματοποιούνται με σειρά προτεραιότητας. Ζητήθηκε από τον διευθυντή της υπηρεσίας να τοποθετηθεί και δεύτερος υπάλληλος για την διεκπεραίωση των πληρωμών αυτών.
Σε άλλη περιοχή της Ελλάδος, η πληρωμή των συναδέλφων καθυστερεί, επειδή αποφάσισαν, μετά από τα τόσα χρόνια καθυστέρησης πληρωμής από τη ΔΕΗ, να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα τους. Παρόλο που κατατέθηκαν Υπεύθυνες Δηλώσεις όλων των φαρμακοποιών, ότι δηλαδή παύουν τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών τους, και ενώ τα χρήματα βρίσκονται στην Τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση, αναμένουν την απόφαση από τη νομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ εάν θα πρέπει να τους εξοφλήσει!!! Αναγκαζόμαστε σαν ΠΦΣ να παρεμβαίνουμε καθημερινά, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και με τον τοπικό ΦΣ ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία.
ΖΗΤΗΣΑΜΕ από την προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, να δώσει άμεση λύση στο θέμα που έχει προκύψει.
Για τους συναδέλφους του ΦΣ Αττικής, θεωρώ ότι η περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ Αττικής αδυνατεί να προχωρήσει την διαδικασία εξόφλησης. Το πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών (Υπεύθυνες δηλώσεις, πιστωτικά τιμολόγια, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα). Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο πάρεδρος ζητά 350 φαρμακεία ανά ένταλμα, που σημαίνει ότι πρώτα θα εκδοθεί το ένταλμα για τα πρώτα 350 φαρμακεία και αφού εξοφληθεί θα αποσταλεί το επόμενο. Δυστυχώς με την διαδικασία αυτή, η εξόφληση όλων των συναδέλφων του ΦΣ Αττικής, θα καθυστερήσει. Το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο με την συνεργασία του ΦΣ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης.
Προβλήματα υπήρχαν και σε ορισμένους ΦΣ της Κρήτης, όπου οι υπεύθυνοι της περιφερειακής διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου προχώρησε σε επιλεκτικές πληρωμές.
ΤΑΥΤΕΚΩ / ΤΑΠΟΤΕ
Λόγω του αδιέξοδου των πληρωμών του ΤΑΥΤΕΚΩ / ΟΤΕ, και μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του ΠΦΣ, εστάλησαν, εδώ και είκοσι μέρες, τα τιμολόγια και οι καταστάσεις των συνταγών για επεξεργασία στην ΚΜΕΣ και ξεκίνησε επιτέλους η επεξεργασία εκκαθάρισης τους.
Πέραν όμως των προβλημάτων που έχουμε με την εκκαθάριση των συνταγών, όπως γνωρίζετε, η εξόφληση των οφειλών των τελευταίων τριών μηνών του 2011 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν τις θεωρεί ληξιπρόθεσμες και επομένως, δεν μπορούν προς το παρόν να εξοφληθούν από τον προϋπολογισμό των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας, υπάρχει πλέον η δέσμευση ότι θα δοθεί η σχετική εντολή εξόφλησης των οφειλών των τριών τελευταίων μηνών του 2011.
Ταυτόχρονα απαιτείται, να δοθεί η σχετική εντολή για να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ, με τα χρήματα του τρέχοντος προϋπολογισμού, να προχωρήσει στην εξόφληση των οφειλών του 2012, μια και είναι, ο καθολικός διάδοχος των ταμείων αυτών.
ΕΤΑΑ / ΤΣΑΥ
Μετά από παλινωδίες μηνών και συνεχείς επισκέψεις στο ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ και απειλές για μηνύσεις λόγω της αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του ΤΣΑΥ, μεταφέρθηκαν στην ΚΜΕΣ, εβδομήντα σακούλες με συνταγές, τιμολόγια και συγκεντρωτικές καταστάσεις. . Όλα αυτά ήταν παρατημένα σε φωριαμούς και σε γραφεία, με την προοπτική πληρωμής με κατασταλτικό έλεγχο, μετά από ίσως δυο με τρία χρόνια. Η γραφειοκρατία και ο ετσιθελισμός στις υπηρεσίες αυτές καλά κρατεί.
Ξεκίνησε η επεξεργασία των τιμολογίων από την ΚΜΕΣ, με πολλά όμως προβλήματα, αφού οι υπηρεσίες στο ΤΣΑΥ, δεν παρέδωσαν μόνο τιμολόγια και καταστάσεις αλλά και συνταγές, επομένως η ΚΜΕΣ είναι υποχρεωμένη να διαχωρίσει τα τιμολόγια από τις καταστάσεις και από τις συνταγές, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το σχετικό σκανάρισμα και η τελική επεξεργασία τους.
ΟΓΑ
Το πινγκ πονγκ μεταξύ των υπηρεσιών του ΟΓΑ και της οικονομικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, επιτέλους τέλειωσε, μετά από ατέλειωτες συναντήσεις που είχαμε τόσο με την οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, όσο και με τον προϊστάμενο της Δ/νσης ασφάλισης.
Οι υπηρεσίες του ΟΓΑ μετά από αδράνεια μηνών, συγκέντρωσαν επιτέλους τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά στα μέσα του 2013, και μέσω των οικονομικών υπηρεσιών τους, απέστειλαν στην οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ τα έγγραφα για την έκδοση του επιτροπικού εντάλματος, το οποίο όμως, η οικονομική υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ αρνιόταν να εκδώσει, θεωρώντας ότι οι οφειλές αυτές θεωρούνται Μη ληξιπρόθεσμες, μιας και αφορούσαν τιμολόγια των τριών τελευταίων μηνών του 2011.
Αυτό το πηγαινέλα εγγράφων και αρνήσεων, κράτησε δυστυχώς σχεδόν ένα χρόνο. Επιτέλους μετά από ατέλειωτες παρεμβάσεις μας, το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε την σχετική δαπάνη.
Πιστεύω, ότι μετά από την διαδικασία έλεγχου από τον επίτροπο του ΕΟΠΥΥ και της έγκρισης των σχετικών ενταλμάτων από τον πάρεδρο του ΟΓΑ, θα εξοφληθούν επιτέλους οι περίπου 120 οι συνάδελφοι, από τους οποίους ορισμένοι δεν πληρώθηκαν λόγω δικής του υπαιτιότητας (θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν συνάδελφοι που είχαν να καταθέσουν ΟΓΑ προς εξόφληση, μέχρι και 4 χρόνια!).
Η πλειοψηφία όμως, αφορά συνάδελφους που κατέθεσαν τις συνταγές του Δεκεμβρίου του 2011 εμπρόθεσμα στις αρχές του 2012, αλλά το πράσινο φύλλο δεν παρελήφθη ποτέ από την φαρμακευτική υπηρεσία του ΟΓΑ που είχε διαλυθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2012.
Οίκος Ναύτου
Οι πλειοψηφία των συναδέλφων έχει εξοφληθεί μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο του 2011 (εκτός από ορισμένες περιπτώσεις φαρμακείων που τα τοπικά παραρτήματα οίκο ναύτου δεν έχουν αποστείλει τις συνταγές στα κεντρικά του οίκου ναύτου).
Οι πληρωμές αφορούν οφειλές συνταγών του 2012 που θα πρέπει να εξοφληθούν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Εξαιτίας όμως του οικονομικού σκανδάλου που ξέσπασε στον οίκο ναύτου, με εισαγγελική παραγγελία, έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε έκδοση ενταλμάτων από τις οικονομικές υπηρεσίες του και επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει καμία πληρωμή.
Έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες, τη διαδικασία της πληρωμής των οφειλών του οίκου ναύτου να αναλάβει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ Πειραιά. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει τα μηχανογραφικά συστήματα του οίκου ναύτου να συντονιστούν με τα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ ώστε να μεταφερθούν τα αρχεία των πληρωμών του οίκου ναύτου στην περιφερειακή διεύθυνση Πειραιά που θα εκδώσει τα σχετικά εντάλματα.
Έχουμε παρέμβει επανειλημμένα ζητώντας επιτέλους να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, έχουμε πιέσει και τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου και την μηχανογράφηση του ΕΟΠΥΥ αλλά όλα πραγματοποιούνται με ρυθμούς χελώνας και με μια γραφειοκρατία που δυστυχώς πνίγει κάθε προσπάθεια μας για πληρωμή των οφειλών αυτών.
ΤΣΜΕΔΕ
Το ΤΣΜΕΔΕ είναι το μοναδικό ταμείο που έχουν εκκαθαριστεί όλες οι όφειλες του 2012, και όπως ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία το ταμείο δεν οφείλει τίποτα από το 2011, εκτός ίσως από μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν γνωρίζει και παρακαλεί τους φαρμακοποιούς με ατομικές υποβολές που δεν έχουν εξοφληθεί το 2011 να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της στο τηλέφωνο 2103440147.
Για τις όφειλες του 2012 το ποσό που έχει εκκαθαριστεί ανέρχεται σε 3.202.903,15 ευρώ και αφορά υποβολή μέσω φαρμακευτικών συλλόγων ενώ ένα ποσό 197.979,80 ευρώ αφορά ατομικές υποβολές.
Με παρέμβαση του ΠΦΣ δόθηκε εντολή από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ να αποσταλεί το αίτημα για έγκριση από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ελπίζοντας ότι το σχετικό αίτημα δεν θα κολλήσει στην οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και θα εγκριθεί.
Συνάδελφοι,
Εκτός από τα προβλήματα από πλευράς διαδικασιών εξόφλησης των ανωτέρω ταμείων, μην ξεχνάτε και τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους συναδέλφους που έχουν κλείσει τα φαρμακεία τους, ή τους συναδέλφους που έχουν αλλάξει νομική μορφή (μετατροπή εταιρείας σε ατομική επιχείρηση και το αντίστροφο) που σημαίνουν αλλαγές στο ΑΦΜ και αλλαγή στον αριθμού σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Θα πρέπει λοιπόν η οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες των ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ και για να πάψει επιτέλους η ασυνεννοησία, η έλλειψη προγραμματισμού και όλα να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα για να δοθεί επιτέλους λύση.
Είναι αδιανόητο να είμαστε υποχρεωμένοι να υποκαθιστούμε το κράτος και να παρεμβαίνουμε σε καθημερινή βάση, πιέζοντας για συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών ώστε να βρεθεί λύση στην αποπληρωμή των οφειλών των παραπάνω ταμείων.
Απόστολος Βαλτάς
Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ