Μία πρόταση στο νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας ήταν αρκετή για να ανάψει ξανά τα αίματα στο χώρο των φαρμακοποιών. Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και που περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία των φαρμακείων έχει προστεθεί η εξής παράγραφος: «Επιτρέπεται η λειτουργία υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου σε διαφορετικό και ανεξάρτητο κτήριο, ευρισκόμενο εντός της ιδίας περιφέρειας, και υποκείμενο στις ίδιες προδιαγραφές που ορίζονται για τον κύριο χώρο».
Όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί, με την παραπάνω  διάταξη ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την δημιουργία αποθήκης εντός των αλυσίδων του λιανεμπορίου, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να φιλοξενήσουν σημεία πώλησης φαρμάκων, τύπου shop-in-shop. Προσθέτουν ακόμη πως η αλλαγή έρχεται τον ίδιο μήνα που θα αποφασιστεί η δυνατότητα πώλησης φαρμάκων (για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή) και από μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων και εκτός των φαρμακείων, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο του Μαρτίου μαζί με τις ρυθμίσεις για το γάλα και το ψωμί, είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα εξεταζόταν εκ νέου τον Ιούνιο και αφού είχε παρέλθει η «περίοδος χάριτος» των τριών μηνών που δόθηκε στους φαρμακοποιούς. Η τρίμηνη παράταση φτάνει στο τέλος της και η νέα ηγεσία του υπουργείου καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα αλλάξει τελικά το καθεστώς πώλησης των φαρμάκων. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί ζήτημα επάρκειας των αποθηκευτικών χώρων στα φαρμακεία, οπότε η προσθήκη στο σχέδιο νόμου, όπως λένε, «φωτογραφίζει» τις αλυσίδες λιανεμπορίου.
Αυτό το μήνα εξάλλου, όπως έχει ζητήσει και η τρόικα, θα πρέπει να εφαρμοστεί και η μείωση του περιθωρίου κέρδους από την πώληση φαρμάκων, από το 18% στο 15%. Η μείωση προκαλεί νέα αναταραχή στους κόλπους των φαρμακοποιών, οι οποίοι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις προθέσεις του νέου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει στο ζήτημα των φαρμακείων, όπως όμως λέει το ρεπορτάζ, αναμένεται να κρατήσει μια πιο διαλλακτική στάση, προκειμένου να μην πυροδοτήσει νέες απεργίες.
Βίκυ Κουρλιμπίνη