ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 5/7/2019

Αρ. Πρωτ 2750

Προς
Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους
της Χώρας

Οι επίμονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχαν σαν αποτέλεσμα μετά από συνεχή διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και παρά τα εμπόδια και τις έντονες αντιδράσεις, να εκδοθεί σε χρόνο ρεκόρ, η Υπουργική Απόφαση για την πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία και την χορήγηση αντιτετανικού ορού.

Με την Υ.Α. Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734 (ΦΕΚ Β΄ 2811/4.7.2019) αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΠΦΣ στον επιστημονικό τομέα και ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται η εκπαιδευτική και επιστημονική δράση του ΙΔΕΕΑΦ .

1. Στην Υ.Α. ορίζεται ως Αρχή Πιστοποίησης η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία διαμορφώνει από κοινού με τον ΠΦΣ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο εξέτασης των Φαρμακοποιών. Με την διαδικασία αυτή αναδεικνύεται ο επιστημονικός ρόλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

2. Εφαρμόζεται ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξ΄ αποστάσεως μάθησης (e-learning) των φαρμακοποιών μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του (ΙΔΕΕΑΦ) του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του, το ερωτηματολόγιο της εξέτασης.

Το ΙΔΕΕΑΦ εκσυγχρονίζεται , καινοτομεί και ενισχύει τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

3. Η Πιστοποίηση δίνεται μετά την επιτυχή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την ηλεκτρονική πύλη του ΙΔΕΕΑΦ και χορηγείται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για την πιστοποίηση των Φαρμακοποιών.

Η Πιστοποίηση αναρτάται εντός εμφανούς σημείου του Φαρμακείου.

Με τον τρόπο αυτό ΠΦΣ – ΙΔΕΕΑΦ αποκτούν κυρίαρχο εκπαιδευτικό και θεσμικό ρόλο και αναδεικνύεται το Φαρμακείο σαν χώρος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Συνάδελφοι

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και οραματιζόμαστε τον Φαρμακοποιό ως λειτουργό της Υγείας και ένα νέο σύγχρονο Φαρμακείο.

Διεκδίκηση, καινοτομία , εκσυγχρονισμός , επιμόρφωση και προοπτική, αποτελούν τις λέξεις κλειδιά για τη νέα εποχή.

Κυρίαρχο μας μέλημα , είναι να σταθούμε δίπλα στον Φαρμακοποιό και κοντά στην καθημερινότητα του.

Έχουμε στόχο να σβήσουμε τις πληγές των μνημονιακών χρόνων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

ΦΕΚ Β΄ 2811/4.7.2019

Αριθμ. Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734 (3)
Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. της παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 4600/2019 « Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις (ΦΕΚ 43 Α’),

β. της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 4238/2014 « Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 38 Α΄), όπως ισχύει,

γ. της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 115 Α’),

δ. του π.δ. 63/2005 «Κώδικας Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α΄ 98) και ιδίως το άρθρο 45 αυτού,

ε. του π.δ. 73/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α΄ 116), όπως ισχύει,

ζ. του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (ΦΕΚ Α΄ 148), όπως ισχύει.

2. Την αριθ. Υ80/31-10-2017 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή
Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη» (ΦΕΚ 3904 Β΄)

3. Την αριθμ. 4/21-6-2019 απόφαση του Δ. Σ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίζεται ως Αρχή πιστοποίησης των φαρμακοποιών προκειμένου να διενεργούν στα φαρμακεία εποχιακό εμβολιασμό και να χορηγούν αντιτετανικό ορό στους πολίτες.

2. Η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, τη διαδικασία εκπαίδευσης, καθώς και τον τρόπο εξέτασης των φαρμακοποιών από κοινού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

3. Η διαδικασία εκπαίδευσης καθώς και ο τρόπος εξέτασης των φαρμακοποιών που επιθυμούν να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση θα λαμβάνει χώρα εξ αποστάσεως (e-learning) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Φαρμακοποιών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (ΙΔΕΕΑΦ) του Πανελληνίου Φαρμακευτικού
Συλλόγου. Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα το ερωτηματολόγιο της εξέτασης.

4. Η πιστοποίηση της επιτυχούς παρακολούθησης της εκπαίδευσης πραγματοποιείται δια της εξετάσεως των φαρμακοποιών μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής πύλης, με την επιτυχή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

5. Οι επιτυχόντες στην εξέταση φαρμακοποιοί λαμβάνουν ηλεκτρονικώς βεβαίωση πιστοποίησης περί διενέργειας στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

6. Η ανωτέρω βεβαίωση πιστοποίησης αναρτάται σε εμφανές σημείο εντός του φαρμακείου.