Ενημέρωση  PGEU

 • Η πρώτη φάση του προγράμματος εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα λειτουργήσει μέσω εννέα ομάδων, ξεκινώντας από τους κατοίκους σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 80 ετών και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας πρώτης γραμμής. Οι ηλικίες άνω των 75 ετών βρίσκονται στην τρίτη βαθμίδα προτεραιότητας, ακολουθούμενες από τις ηλικίες άνω των 70 και εξαιρετικά κλινικά ευάλωτους νεότερους ενήλικες.

Η πέμπτη βαθμίδα θα αφορά τους άνω των 65 ετών, ενώ η έκτη βαθμίδα θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενες καταστάσεις υγείας που τους έθεσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Οι τρεις τελευταίες βαθμίδες περιλαμβάνουν άτομα κάτω από τις παραπάνω ηλικιακές ομάδες και θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Εναπόκειται στις τοπικές αρχές του NHS και του τοπικού συμβουλίου να διαχειριστούν την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία, σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού και στην κοινότητα, με την υποστήριξη οικογενειακών γιατρών και φαρμακοποιών. Ένας «περιορισμένος αριθμός» φαρμακείων στην Αγγλία θα κληθεί να προσφέρει εμβολιασμούς COVID-19 από τα τέλη Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να χορηγούν 1.000 δόσεις την εβδομάδα. Τα συμμετέχοντα φαρμακεία θα πληρώνονται 12,58 £ ανά εμβολιασμό, 25,16 £ εάν ο εμβολιασμός απαιτεί δύο δόσεις.

 • Ο EMA θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer / BioNTech coronavirus έως τις 29 Δεκεμβρίου το αργότερο, σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής του οργανισμού, Emer Cooke.
 • Η Moderna ξεκινά μια νέα κλινική δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου της έναντι του κορονωϊού, αυτή τη φορά για άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών. Η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή θα περιλαμβάνει περίπου 3.000 υγιείς εφήβους που δεν είχαν προηγουμένως μολυνθεί με τον κορονωϊό.
 • Τα φαρμακεία των ΗΠΑ αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη χορήγηση εμβολίων COVID-19, εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και δημιουργούν διαδικτυακές υπηρεσίες για προγραμματισμό ραντεβού.
 • Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ξεκίνησε μια κυλιόμενη ανασκόπηση του Ad26.COV2.S, ενός εμβολίου COVID-19 από την Janssen-Cilag International N.V. Η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος δοκιμές σε ανθρώπους για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανοσογονικότητας και της αποτελεσματικότητας. Ο EMA θα αξιολογήσει δεδομένα από αυτές και άλλες κλινικές δοκιμές όταν αυτά είναι διαθέσιμα.
 • Τσεχική Δημοκρατία: Η συμβουλευτική φαρμακοποιών θα μπορούσε να μειώσει την κακή χρήση φαρμάκων. Η Τσέχικη Ένωση Φαρμακοποιών (ČLnK) εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο φαρμακοποιού με τη παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής στον ασθενή που επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του φακέλου/ιστορικού φαρμάκων του. Η εισαγωγή και η έγκριση αποζημίωσής για αυτήν την υπηρεσία από το ασφαλιστικό σύστημα υγείας, θα υποστηρίξει την ορθολογική χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και την προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία τους. Στις 3 Δεκεμβρίου 2020, η ομάδα εργασίας  που ασχολείται με τον κατάλογο των υπηρεσιών υγείας του Υπουργείου Υγείας θα συζητήσει μια πρόταση για μια νέα, πολυαναμενόμενη, ατομική συμβουλευτική διαδικασία   για τον ασθενή, με στόχο την αξιολόγηση του αρχείου φαρμάκων στο φαρμακείο.
 • Ολλανδία: «Μειώστε και σταματήστε τα φάρμακα»

Το παραπάνω «μότο» είναι μέρος της πολυθεματικής κατευθυντήριας γραμμής (MDR) για την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας στους ηλικιωμένους. Μέσα στην MDR, έχουν εμφανιστεί διάφορα νέα και αναθεωρημένα εργαλεία, με τα οποία οι φαρμακοποιοί και άλλοι πάροχοι φροντίδας μπορούν πραγματικά να εφαρμόσουν τη μείωση και τη διακοπή της πολλαπλής και αχρείαστης φαρμακευτικής αγωγής στους ηλικιωμένους με στόχο τη βελτιστοποίηση της φαρμακοθεραπευτικής αγωγής και, συνεπώς, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας του ασθενούς. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ φαρμακοποιού, γενικού ιατρού, ειδικών επί της φροντίδας σε ηλικιωμένους και άλλων εμπλεκόμενων παρόχων φροντίδας.

 • Πορτογαλία: Οι Πορτογάλοι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία δηλώνουν διαθέσιμοι για να συμμετάσχουν στο σχέδιο εμβολιασμού κατά του covid-19 και έτσι να συμβάλλουν στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
 • Ισπανία: Η Μαδρίτη και η Μούρθια σκοπεύουν στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ αντιγόνου στα φαρμακεία, έναντι της COVID-19.

Η Κοινότητα της Μαδρίτης έχει ήδη προετοιμάσει το σχέδιό της για τη διενέργεια τεστ αντιγόνου σε περιφερειακά φαρμακεία, στο πλαίσιο των στρατηγικών διαλογής πληθυσμού στις περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης COVID-19. Αυτό το σχέδιο εστάλη στο Υπουργείο Υγείας για αξιολόγηση.

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

 • Συμμετείχαμε στη συνεδρίαση του Advisory Working Group της PGEU που έλαβε χώρα διαδικτυακά την Τρίτη 8/12/20.
 • Συμμετείχαμε σε έρευνα της Πορτογαλικής αντιπροσωπείας, που διεξήχθη μέσω της PGEU, για τα νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα υψηλού κόστους.