Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη.

Ο διαβήτης  είναι μια χρόνια ασθένεια που εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει ινσουλίνη , ή όταν το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί την ινσουλίνη που παράγει.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, και λειτουργεί σαν ένα κλειδί για να αφήσει τη γλυκόζη να περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος για να παράγει ενέργεια. Όλες οι τροφές με υδατάνθρακες κατανέμονται σε γλυκόζη στο αίμα. Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα.

Η μη χορήγηση ινσουλίνης ή η αποτελεσματική χρήση της οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (γνωστή ως υπεργλυκαιμία ). Τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με βλάβες στο σώμα και αδυναμία διαφόρων οργάνων και ιστών.

Τύποι διαβήτη

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και κύησης

 • Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Όταν έχετε διαβήτη τύπου 1, το σώμα σας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεστε ημερήσιες ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο.
 • Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός στους ενήλικες και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν κάνει καλή χρήση της ινσουλίνης που παράγει. Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας του διαβήτη τύπου 2 είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας και υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστούν από του στόματος φάρμακα και / ή ινσουλίνη για να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο..
 • Ο διαβήτης κύησης (GDM) είναι ένας τύπος διαβήτη που αποτελείται από υψηλή γλυκόζη αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχετίζεται με επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Το GDM συνήθως εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη, αλλά οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί και τα παιδιά τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) που δημοσιεύθηκαν το 2019:

 • 1 στους 11 ενήλικες(20-79 ετών) έχουν διαβήτη ( 463 εκ.)
 • 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη (232 εκ) δεν έχουν διαγνωστεί
 • 1 στα 5 άτομα με διαβήτη είναι άνω των 65 ετών (136 εκ.)
 • 1 στις 6 γεννήσεις( 20εκ.) επηρεάζεται από υπεργλυκαιμία στη εγκυμοσύνη, εκ των οποίων το 84% έχει διαβήτη κύησης
 • 1 στους 13 ενήλικες (20-79 ετών) έχει μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη
 • Πάνω από 1,1 εκ. παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών έχουν διαβήτη τύπου 1
 • Τα 2/3 των ατόμων με διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές (310,3εκ)
 • Τα ¾ ( 79%) των ατόμων με διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (327 εκ)

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη για το 2019 είναι :

«Διαβήτης: Προστατεύστε την οικογένεια σας»

Πηγή: https://worlddiabetesday.org/

https://www.idf.org/