ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ENHMEΡΩΣΗ ΠΦΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ PGEU

Παρασκευή 5/2/21

Ενημέρωση από το Newsletter της PGEU

 • Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε επίπεδο ΕΕ. Σε αυτό το στάδιο, το πιστοποιητικό θα προορίζεται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς, «αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως βάση για την απόδειξη της κατάστασης εμβολιασμού».
 • Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω και συνέστησε να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Αυτό είναι το τρίτο εμβόλιο COVID-19 που έχει συστήσει ο EMA προς έγκριση.
 • ΕΛΛΑΔΑ: Περισσότεροι από 8000 φαρμακοποιοί έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΙΔΕΕΑΦ για την προώθηση του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ενώ μεγάλο μέρος αυτών έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί από τους εκπαιδευόμενους ως εξαιρετικό, με βαθμολογία 4,7 / 5.
 • Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή PRINCIPLE σταμάτησαν τη χορήγηση του φαρμάκου δοξυκυκλίνης αφού διαπίστωσαν «κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα» σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών που έλαβαν δοξυκυκλίνη κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της COVID-19. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι ένα άλλο αντιβιοτικό φάρμακο, η αζιθρομυκίνη, δεν είχε κανένα όφελος έναντι της COVID-19, επιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα ευρήματα της δοκιμής RECOVERY.
 • Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει το εμβόλιο COVID-19, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Γερμανία συνιστά το εμβόλιο Oxford / Astrazeneca coronavirus να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών, αναφέροντας ανεπαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του εμβολίου σε ηλικιωμένους πληθυσμούς.
 • Η έναρξη του EU Beating Cancer Plan καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας, με την νέα ημερομηνία να έχει οριστεί για τις 3 Φεβρουαρίου 2021, ένα έτος μετά την έναρξη σειράς δημόσιων διαβουλεύσεων για το σχέδιο.
 • Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων της EMA (CHMP) επικαιροποίησε τις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο COVID-19 Comirnaty (Pfizer) για να διευκρινίσει το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
 • Ο EMA κυκλοφόρησε την πρώτη της ενημερωμένη έκδοση που αφορά την ασφάλεια του εμβολίου COVID-19 – Comirnaty. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα ασφάλειας που συλλέχθηκαν από τη χρήση Comirnaty σε εκστρατείες εμβολιασμού είναι σύμφωνα με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του εμβολίου και δεν εντοπίστηκαν νέες παρενέργειες.
 • ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μειώθηκαν περισσότερο από 15 τοις εκατό από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ οι τιμές των φαρμάκων αυτοθεραπείας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ABDA – Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών, επικροτεί το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνηση που αναφέρει ότι στο μέλλον, ιδιώτες θα μπορούν να αγοράζουν τα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού και να τα χρησιμοποιήσουνν μόνοι τους στο σπίτι, αν και πιστεύουν ότι η παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας θα ήταν προτιμότερη.
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δημιουργείται η πρώτη πλατφόρμα υγείας με το όνομα “heil.de” και η οποία για πρώτη φορά, συνδέει καταναλωτές και ασθενείς με παρόχους υπηρεσιών στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
 • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η Πορτογαλική Φαρμακευτική Εταιρεία (PPS) συλλέγει πληροφορίες για φαρμακοποιούς που επιθυμούν να εμβολιαστούν στην πρώτη φάση. Η εγγραφή των φαρμακοποιών θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Ιανουαρίου.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Μια ομάδα κοινοτικών φαρμακοποιών στο South Tyneside θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς COVID-19 σε ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι ως μέρος της πρακτικής τους.