ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ENHMEΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ PGEU

 • Η κρίση COVID-19 καταδεικνύει τη σημασία της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στον πυρήνα των συστημάτων υγείας. Ισχυρή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη οδηγεί σε επιτυχή και αποτελεσματική απόκριση του συστήματος υγείας.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε ένα νέο περιφερειακό πρόγραμμα αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή βοήθειας για τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού σε καθεμία από τις έξι ανατολικές χώρες: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία.
 • Μετά από σοβαρές ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι η Aspen ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού, η ίδια η εταιρία δεσμεύτηκε να μειώσει τις τιμές της σε ολόκληρη την Ευρώπη για  έξι φάρμακα κατά του καρκίνου, κατά μέσο όρο περίπου 73%.
 • Στις 10 Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα Recovery and Resilience Facility, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και με το οποίο θα διατεθούν 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη για τη στήριξη των σχετικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
 • Ο EMA αναπτύσσει οδηγίες για τους παραγωγούς εμβολίων που σχεδιάζουν αλλαγές στα υπάρχοντα εμβόλια COVID-19 για την αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων. Επίσης, ο EMA ζήτησε από όλους τους παραγωγούς εμβολίων να διερευνήσουν εάν το εμβόλιο τους μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων και να υποβάλλουν τα σχετικά δεδομένα.
 • Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα του EMA (CHMP) ξεκίνησε ανασκόπηση του εμβολίου COVID‑19 που αναπτύχθηκε από την CureVac AG.
 • ΑΥΣΤΡΙΑ: Από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για COVID-19 σε φαρμακεία σε όλη την Αυστρία, μέσω rapid tests. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο που σταδιακά επεκτείνεται.
 • ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Η Ένωση Φαρμακοποιών ενθαρρύνει την κυβέρνηση να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση στο χώρο των φαρμακείων το συντομότερο δυνατό. Οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μείωση στις τιμές των συνταγογραφουμένων φαρμάκων κατά μέσο όρο 4,3%, καθώς και συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων φαρμακείων.
 • ΓΑΛΛΙΑ: Η πρώτη παράδοση 700.000 δόσεων του εμβολίου του COVID-19 της AstraZeneca θα πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στους διανομείς χονδρικής, ενώ τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία μεταξύ 19 και 21 Φεβρουαρίου.
 • ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Η χρήση αντιβιοτικών μειώθηκε περισσότερο από 30% από το 2012 έως το 2020.
 • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η Πορτογαλική Φαρμακευτική Εταιρεία (PPS) ολοκλήρωσε την εγγραφή των φαρμακοποιών που επιθυμούν να ενσωματώσουν την πρώτη φάση του εμβολιασμού κατά του COVID-19. Η συμμετοχή ήταν συντριπτική αφού πάνω από 8.000 φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Μαδρίτη, η Καταλονία και η Γαλικία βασίστηκαν στην εγγύτητα, την προσβασιμότητα των φαρμακείων και την παροχή φροντίδας των φαρμακοποιών της κοινότητας για την απόφαση πραγματοποίησης τεστ αντισωμάτων στα φαρμακεία.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η Διαπραγματευτική Επιτροπή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (PSNC) βρίσκεται σε συνομιλία με την κυβέρνηση για πιθανά σχέδια διανομής COVID-19 θεραπειών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.