• Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση αυτόν τον μήνα σχετικά με ένα ψηφιακό διαβατήριο που αποδεικνύει ότι ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος Ursula von der Leyen.
 • Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac υπέγραψε συμφωνία με τη Novartis για την υποστήριξη της παραγωγής του εμβολίου κορανοϊού του Curevac.
 • ΗΠΑ: Καθώς βοηθούν στον εμβολιασμό κατά του COVID-19, τα φαρμακεία συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που προγραμματίζουν ραντεβού. Με αυτόν τον τρόπο τα φαρμακεία βρίσκουν τρόπους να αυξήσουν τον τζίρο τους προσφέροντας είτε προϊόντα είτε υπηρεσίες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν και αυτό γιατί τα ίδια δεν επωφελούνται οικονομικά από τον ρόλο τους στον εμβολιασμού.
 • Θα συνεχιστεί η ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τη φαρμακευτική εταιρεία Teva για παράνομη καθυστέρηση της εισόδου στην αγορά φαρμάκων που ανταγωνίζονται το φάρμακο πολλαπλής σκλήρυνσης Copaxone.
 • Στον τομέα της φαρμακευτικής αγοράς, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε η εμφάνιση μεγάλων διαδικτυακών διασυνοριακών φαρμακείων λόγω της παγκόσμιας ψηφιοποίησης.
 • Τα συστήματα υγείας υφίστανται σημαντικές πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε συστήματα υγείας για την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους και της ικανότητάς τους να διαχειριστούν τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις, να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και την ψυχική υγεία και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους και να μειώσουν τις ανισότητες στην υγεία.
 • Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ξεκίνησε μια κυλιόμενη ανασκόπηση του Sputnik V (Gam-COVID-Vac), ενός εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας. Ο αιτών της ΕΕ για αυτό το φάρμακο είναι η R-Pharm Germany GmbH.
 • Ο EMA και η Health Canada δημοσίευσαν από κοινού τα πλήρη κλινικά δεδομένα που εξετάστηκαν ως μέρος της αξιολόγησης τους για το εμβόλιο της Moderna έναντι της COVID-19.
 • ΑΥΣΤΡΙΑ: Από την 1η Μαρτίου, ο αυστριακός πληθυσμός μπορεί να λάβει δωρεάν τεστ αντιγόνου έναντι της COVID-19, από τα κοινοτικά φαρμακεία.
 • ΒΕΛΓΙΟ: Η Bασιλική οικογένεια αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξαν οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 • ΔΑΝΙΑ: «H σοβαρή παχυσαρκία είναι ο πιο σημαντικός λόγος για την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων και διαφόρων ασθενειών και είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους κοινωνικής ανισότητας στην υγεία », λέει ο Per Nielsen, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για τους Παχύσαρκους. Για αυτό ο σύλλογος μόλις ξεκίνησε μια συνεργασία με την Ένωση Φαρμακοποιών της Δανίας, η οποία θα επιτρέψει στα φαρμακεία να κατανοήσουν καλύτερα και να βοηθήσουν άτομα με σοβαρή παχυσαρκία.
 • ΓΑΛΛΙΑ: Στις 5 Μαρτίου, ο Γάλλος Υπουργός Υγείας δημοσίευσε το διάταγμα που επιτρέπει τον εμβολιασμό COVID-19 στα φαρμακεία στη Γαλλία. Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να εμβολιάσουν τους πολίτες από τις 15 Μαρτίου και μετά.
 • ΠΟΛΩΝΙΑ: 50 χιλιάδες φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές και γιατροί εργαστηριακοί διαγνωστικοί θα εκπαιδευτούν στους κανόνες εμβολιασμού κατά του COVID-19. Το μάθημα εμβολιασμού COVID-19 θα αποτελείται από ένα θεωρητικό και πρακτικό μέρος.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και τoυ BIG DATA ANALYSIS, επιτεύχθηκε η μελέτη της προόδου και της πρόγνωσης της νόσου COVID-19 με βάση το προφίλ του κάθε ασθενούς. Με τη χρήση της πλατφόρμας SAVANA, κατέστη δυνατή η συγκέντρωση ποιοτικών κλινικών απαντήσεων και προβλέψεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τη βελτίωση της πρόληψης, της έρευνας και της θεραπευτικής διαχείρισης της πανδημίας.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: H πανδημία και η οικονομική κρίσει που τη συνοδεύει, έχει κοστίσει πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες στα κοινοτικά φαρμακεία του Η.Β. Λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν. Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ο NHS δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα κοινοτικά φαρμακεία κλείνουν με ταχύτερο ρυθμό-σχεδόν διπλάσιο-  από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.

Χώροι λατρείας (π.χ. εκκλησίες) παρέχουν χώρους από τις  εγκαταστάσεις τους ώστε να χρησιμοποιηθούν στον εμβολιασμό των πολιτών έναντι της COVID -19. Φυσικά θα πρέπει να πληρούνται βασικά κριτήρια ασφαλείας και υγιεινής.