• Ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε ανάλυση σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων. 26 χώρες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις τον τελευταίο χρόνο προκαλώντας προβλήματα στους φαρμακοποιούς , τους ασθενείς και τους ιατρούς. Τα αίτια των ελλείψεων εντοπίζονται σε ολόκληρη την αλυσίδα της φαρμακευτικής ,από την παραγωγή πρώτων υλών έως τις εθνικές πρακτικές τιμολόγησης και προμηθειών. Για το μετριασμό και την πρόληψη των ελλείψεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδιάζει μια σειρά από μέτρα πολιτικής και δράσεις.
 • Το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε μια πρώτη έκθεση που αξιολογεί νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 που είναι ύποπτοι για μόλυνση με την παραλλαγή Omicron. Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν τη νόσο Omicron λιγότερο σοβαρή αλλά είναι ακόμα νωρίς στο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
 • H εταιρία Bavarian Nordic που εδρεύει στη Δανία, αναπτύσσει ένα καινούριο εμβόλιο κατά του Covid-19 το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία σωματιδίων τύπου καψιδίου. Mε τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε μελέτη και για την αναμνηστική δόση του εμβολίου με πρώιμα θετικά αποτελέσματα.
 • Η UNICEF, μέσω συμφωνίας με την Clover Biopharmaceuticals για λογαριασμό του παγκόσμιου προγράμματος διανομής εμβολίων COVAX, θα έχει πρόσβαση σε έως και 414 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 μέχρι το τέλος του 2022.
 • Σύμφωνα με τον Hans Kluge, επικεφαλή του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη είναι η αύξηση της πρόσληψης του εμβολίου, η χορήγηση αναμνηστικών ή τρίτων δόσεων, ο διπλασιασμός του ποσοστού χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο αερισμός των πολυσύχναστων χώρων και η υιοθέτηση αυστηρών θεραπευτικών πρωτοκόλλων για σοβαρές περιπτώσεις.
 • Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) αξιολόγησε πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τον γνωστό κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια Comirnaty και Spikevax (προηγουμένως COVID-19 Vaccine Moderna). Με βάση τα αναθεωρημένα δεδομένα, η PRAC έχει καθορίσει ότι ο κίνδυνος και για τις δύο αυτές καταστάσεις είναι συνολικά «πολύ σπάνιος», που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί έως και ένα στα 10.000 εμβολιασμένα άτομα.
 • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε την επέκταση της ένδειξης του RoActemra (τοσιλιζουμάμπη) στη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που λαμβάνουν συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή και χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό.
 • Δανία: Περισσότερα από 100 φαρμακεία έχουν εγγραφεί και είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς σε παιδιά και θα προστεθούν ακόμα περισσότερα καθώς το Statens Serum Institut παραλαμβάνει εμβόλια σε όλη τη χώρα..
 • Φιλανδία: Η συμβουλή για αυτοθεραπεία είναι σημαντικό μέρος της δουλειάς του φαρμακευτικού προσωπικού σε ένα φαρμακείο και είναι εξίσου σημαντική με τη συμβουλευτική για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό δηλώνει σχεδόν το εκατό τοις εκατό (99,4%) του φαρμακευτικού προσωπικού των φαρμακείων σε έρευνα της Φινλανδικής Ένωσης Φαρμακοποιών. Συγχρόνως πάνω από το μισό (58%) του φαρμακευτικού προσωπικού του φαρμακείου αναφέρει ότι αντιμετωπίζει καταστάσεις σε καθημερινή βάση όπου ο πελάτης έχει λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα φάρμακα και τη θεραπεία.
 • Γαλλία: Η Santé publique France διοργανώνει την εκστρατεία “Histoires de joints” έως τις 17 Δεκεμβρίου. Στόχος τους να βελτιωθεί η γνώση των καταναλωτών σχετικά με τη ζημιά που σχετίζεται με τη χρήση κάνναβης, να αποδομήσει προκατασκευασμένες ιδέες και να υποστηρίξει τους επαγγελματίες υγείας στην πρακτική τους.
 • Γαλλία: Ο στόχος του Ségur du Numérique en Santé είναι να εξελίξει στο Ψηφιακό Μητρώο Υγείας και να διασφαλίσει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επαγγελματιών και ασθενών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να βελτιωθεί η φροντίδα και η θεραπεία τους.
 • Ολλανδία: Το Apotheek.nl στο διαγωνισμό για την «Ιστοσελίδα της Χρονιάς» κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου Ιστότοπου» στην κατηγορία Υγεία.