• Λαμβάνοντας υπόψη τους τρεις βασικούς πυλώνες που είναι η πρόσβαση, η διαθεσιμότητα και η προσιτή τιμή τόσο των φαρμάκων όσο και των ιατρικών συσκευών, η ΕΕ καλείται να “επιδιώξει μια ολιστική προσέγγιση που να αντιμετωπίζει τόσο τις εξελίξεις της ΕΕ όσο και τις εθνικές καθώς και τις προκλήσεις που πιθανόν να υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρυθμιστικό σύστημα για φάρμακα και ιατρικές συσκευές εντός της ΕΕ και των κρατών μελών της”.
 • Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η έκδοση πιστοποιητικών COVID-19 από τα κράτη μέλη. Το πιστοποιητικό αυτό, το οποίο η ΕΕ ελπίζει ότι θα διευκολύνει τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή έως την 1η Ιουλίου.
 • Μια μεγάλη βρετανική έρευνα που κυκλοφόρησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν νοσούν από την COVID-19.
 • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να αποκαλύψει πλήρως τις μελλοντικές συμβάσεις εμβολίων κορονοϊού, ιδίως για εμβόλια επόμενης γενιάς, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια για τις συμφωνίες που έχουν κλειστεί.
 • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμα της ευρεσιτεχνίας όσο αφορά τα εμβόλια για την COVID-19, γεγονός που θα βοηθήσει στο να εξαλειφθεί η επιδημία.
 • Η.Π.Α: Η Amazon Pharmacy άρχισε να προσφέρει εκπτώσεις για τα συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που αφορούν κυρίως παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
 • Σύμφωνα με έγγραφο του OECD η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να κάνει την υγειονομική περίθαλψη πιο επαρκή, αποτελεσματική και δίκαιη, φυσικά τηρώντας ορισμένες προϋποθέσεις αλλά και εισάγοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα προκειμένου να καταστεί χρήσιμη.
 • Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca).
 • Η ειδική ομάδα COVID-19 του EMA (COVID-ETF) 1 συμβουλεύει τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας στην ΕΕ να λαμβάνουν υπόψιν τις συστάσεις κατά την αξιολόγηση ατόμων με ενδείξεις και συμπτώματα θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS) μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria και το εμβόλιο COVID-19 Janssen.
 • Ο EMA αξιολογεί την επέκταση χορήγησης του COVID-19 Vaccine Moderna σε νέους ηλικίας 12 έως 17 ετών.
 • Ο Διεθνής Συνασπισμός Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέπτυξαν από κοινού μια δήλωση σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ενώ επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 υποβάλλονται σε εκτεταμένη επιστημονική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητάς τους.
 • ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Τα φαρμακεία για να αυξήσουν την ασφάλεια της φαρμακευτικής θεραπείας, συμμετέχουν στο σύστημα HaiPro με το οποίο διαβιβάζονται σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες, πληροφορίες για περιστατικά και κινδύνους φαρμακοεπαγρύπνησης που παρατηρούνται στα φαρμακεία.
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Tα φαρμακεία μπορούν να εκδίδουν τα «ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού» από τα μέσα Ιουνίου 2021.
 • ΙΤΑΛΙΑ: Η Federfarma σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αλτσχάιμερ της Ιταλίας ξεκινούν το πρότζεκτ “Φαρμακεία Φίλοι Ανθρώπων με Άνοια”, για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων σχετιζόμενων με την άνοια, όπως επίσης την ενημέρωση των φαρμακοποιών για τη σωστή διαχείριση των  ασθενών με άνοια στο φαρμακείο.
 • ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Το Συμβούλιο Υγείας ζητά τη συμβολή των φαρμακοποιών σε ένα πιθανό μελλοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19.
 • ΠΟΛΩΝΙΑ: Από τις 8 Ιουνίου 2021 είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν προληπτικοί εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στα φαρμακεία.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Το Γενικό Συμβούλιο Φαρμακευτικών Κολλεγίων και Τηλεοπτικής Ιατρικής, με τη συνεργασία της Bidafarma – Farmascotas εγκαινιάζει ένα νέο κανάλι YouTube με σκοπό την παροχή έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα και τον τρόπο χορήγησής τους στα ζώα.
 • PGEU: Στις 09 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνέδριο του Drug Information Association (DIA) με τίτλο «Πώς να αποφύγετε τις ελλείψεις; Πληροφορίες από την Εκτελεστική Διευθύνουσα Ομάδα της ΕΕ για τις ελλείψεις – Μαθήματα από την Πανδημία COVID-19». Η PGEU παρουσίασε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην πρακτική των κοινοτικών φαρμακείων και στις προκλήσεις του εφοδιασμού που παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία ενώ πρότεινε να επεκταθεί περαιτέρω ο ρόλος του EMA και της Εκτελεστικής Διευθύνουσας Ομάδας της ΕΕ στην παρακολούθηση των ελλείψεων.

Π