• Η έκθεση που περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των αιτιών των φαρμακευτικών ελλείψεων, τη διασφάλιση πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλείς, προσιτές και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, την αύξηση της διαφάνειας στις τιμές και τη δημόσια χρηματοδότηση Ε&Α και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παραγωγής και της προσφοράς στην ΕΕ, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία . Η έκθεση αυτή θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχέδιο της Επιτροπής να επικαιροποιήσει τη νομοθεσία της ΕΕ το 2022.
 • Προσπαθώντας να ελέγξουν το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, χώρες σε όλη την Ευρώπη στρέφονται σε όλο και πιο περιοριστικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό των επαφών και την ώθηση ή και επιβολή του εμβολιασμού. Τα μέτρα αρχικά αφορούν τους ανεμβολίαστους.
 • Καθώς ο κορονοϊός αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι χώρες της ΕΕ ανυπομονούν να λάβουν καθοδήγηση από την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εγκυρότητας των εμβολιασμών και τον τρόπο σύνδεσης των ενισχυτικών δόσεων στα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ, τα οποία χρησιμεύουν ως απόδειξη ότι οι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ ή έχουν νοσήσει.
 • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μελέτη COMCOV εξέτασε τις αποκρίσεις αντισωμάτων και Τ-κυττάρων που προκαλούνται από μικτά και τυπικά σχήματα εμβολίων. Σύμφωνα με τη μελέτη ενώ τα Τ κύτταρα ήταν υψηλότερα μετά από μία δόση ΑΖ, ήταν σχεδόν ίδια με τα εμβόλια mRNA μετά από δύο δόσεις.. Τα δεδομένα παρακολούθησης βέβαια θα εξεταστούν επίσης μετά από έξι μήνες.
 • Οι συνομιλίες για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία ολοκληρώθηκαν χωρίς την πρόοδο που ήλπιζαν οι Βρυξέλλες όσον αφορά τα φάρμακα και τους τελωνειακούς ελέγχους.
 • Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών υιοθέτησε σήμερα το πρωί με 42 ψήφους υπέρ, δύο κατά και μία αποχή τη θέση της σχετικά με την πρόταση νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA), η οποία ορίζει κανόνες σχετικά με το τι θα επιτρέπεται να κάνουν ή να μην κάνουν οι εταιρείες με καθεστώς «gatekeeper» στην Ε.Ε.
 • Η φετινή ετήσια έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ASGS) προτείνει μια φιλόδοξη ατζέντα για το 2022 που απομακρύνει την ΕΕ από τη διαχείριση κρίσεων προς μια βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη που ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ. Καθορίζει επίσης πώς το Recovery and Resilience Facility (RRF), το κεντρικό στοιχείο του NextGenerationEU – θα ενσωματωθεί βαθύτερα στον νέο κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
 • Το όραμα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών είναι  η ενεργοποίηση της χρήσης πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων (RWE) και καθορισμός της αξίας τους για τη λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων σχετικά με την ανάπτυξη, την έγκριση και την εποπτεία των φαρμάκων στην Ευρώπη έως το 2025.
 • Μια μικρή ομάδα πράσινων ευρωβουλευτών καλεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους καρδιακής φλεγμονής με εμβόλια mRNA από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna.
 • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου, συνεργαζόμενος με το αποκλειστικό του δίκτυο για την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, έχει θέσει μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να περιληφθούν στη νέα επίσημη συμβουλή για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Ιατρικής (FEAM) επεξεργάζονται.
 • Μια μελέτη στην Αγγλία έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 είχαν καλά αποτελέσματα τοκετού, παρόμοια με εκείνα των γυναικών που δεν εμβολιάστηκαν, ωστόσο η τελευταία ομάδα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας εάν μολυνθεί από κορονοϊό,
 • Ο EMA έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο Novavax κατά του COVID-19, το Nuvaxovid (γνωστό και ως NVX-CoV2373). το μονοκλωνικό αντίσωμα Xevudy (σοτροβιμάμπη) και το Lagevrio (γνωστό και ως molnupiravir ή MK 4482).
 • Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση μιας αίτησης για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου COVID-19 Janssen που θα χορηγηθεί τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη σύμβαση με τη φαρμακευτική Valneva, που προβλέπει τη δυνατότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν σχεδόν 27 εκατομμύρια δόσεις το 2022. Περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέα παραλλαγμένα στελέχη και για τα κράτη μέλη να κάνουν περαιτέρω παραγγελία έως και 33 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια το 2023.
 • Tο Paxlovid είναι το νέο αντιικό φάρμακο της Phizer, που σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας, βελτίωσε σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης μεταξύ των μη νοσηλευόμενων ενηλίκων υψηλού κινδύνου με COVID-19.Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική αν δοθεί εντός 3 ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
 • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε την έγκριση της Ronapreve (casirivimab/imdevimab) και της Regkirona (regdanvimab) για τον COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Δανία: Μια νεα μεταρρύθμιση οδήγησε σε αύξηση κατά 67% του αριθμού των φαρμακείων. Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα υπάρχουν 521 φαρμακεία.
 • Δανία: Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι τιμές των φαρμάκων των φαρμακείων έχουν μειωθεί κατά 16 τοις εκατό από τον Ιανουάριο του 2020. Οι χαμηλές τιμές είναι συνέπεια του συστήματος διαγωνισμών κάθε 14 ημέρες, όπου οι κατασκευαστές αντιγραφικών φαρμάκων ανταγωνίζονται για να είναι οι φθηνότεροι και έτσι να πραγματοποιήσουν πωλήσεις για τις επόμενες 14 ημέρες.
 • Γαλλία: Από τον Ιούνιο, τα συνδικάτα φαρμακοποιών εργάζονται για να πείσουν τη γαλλική κυβέρνηση να στείλει μια ειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη, ιδίως στην Ολλανδία, ώστε τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στις άλλες  χώρες να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς που ισχύουν για το Διαδίκτυο και τη πώληση φαρμάκων στη Γαλλία.
 • Γαλλία: Αυξάνεται η δηλητηρίαση από οξείδιο του αζώτου, κοινώς γνωστό ως “αέριο γέλιου” το οποίο όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται για ψυχαγωγική χρήση.
 • Γαλλία: Καθώς τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου, τα διαβατήρια εμβολίων όσων είναι 65 ετών και άνω δεν θα είναι πλέον έγκυρα εάν δεν έχουν υποβληθεί σε αναμνηστικό εμβόλιο μετά το πέρας των 6 μηνών.
 • Αυστρία: Η Αυστρία απαγόρευσε την παρουσία των μη εμβολιασμένων σε καφετέριες, εστιατόρια και κομμωτήρια, αποφασίζοντας ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα rapid test θα πάψει να θεωρείται ως επαρκής απόδειξη ανοσίας. Μόνο το 64% των Αυστριακών είναι εμβολιασμένοι και η απόφαση, η οποία ακολουθεί την πενταπλάσια αύξηση των λοιμώξεων τον περασμένο μήνα, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών.
 • Φινλανδία : O Φινλανδικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δημιουργήσει μια περιβαλλοντική ταξινόμηση για τα φάρμακα στη Φινλανδία η οποία θα δημοσιευθεί στα τέλη του έτους.
 • Γερμανία: Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας συνέστησε σε άτομα κάτω των 30 ετών να λαμβάνουν μόνο το εμβόλιο BioNTech/Pfizer για τον κορωνοϊό, ως προφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα ασφάλειας που υποδεικνύουν ότι η καρδιακή φλεγμονή συνδέεται συχνότερα με το έμβολο της Moderna
 • Σλοβενία: Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση σε νέα μέτρα προστασίας, τα οποία περιλαμβάνουν την απαγόρευση της υφασμάτινης μάσκας, το κλείσιμο των κλάμπ και την απαγόρευση συγκεντρώσεων.
 • Ισπανία: Φαρμακοποιοί και ουρολόγοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών δράσεων με στόχο την προώθηση της έρευνας, μελέτης και διεξαγωγής σεμιναρίων, μαθημάτων, εκστρατειών και συνεδρίων για την ουρολογική υγεία.
 • Ισπανία: Το Γενικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο της Ισπανίας και της BioSim, υπέγραψαν την ανανέωση συμφωνίας η οποία επιδιώκει να προωθήσει δραστηριότητες εκπαίδευσης και ενημέρωσης που στοχεύουν στους φαρμακοποιούς για την προώθηση της γνώσης για βιοομοειδή φάρμακα
 • Ηνωμένο Βασίλειο: Σύμφωνα με ερευνητές, η συλλογή δεδομένων αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος σε χιλιάδες ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει και αυξάνει το ποσοστό διάγνωσης σπάνιων ασθενειών, καθώς και εξοικονομεί κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Η πιλοτική μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 2013 και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, επέτρεψε τη διάγνωση στο 25 τοις εκατό των συμμετεχόντων με μια σπάνια ασθένεια
 • Ολλανδια: Το φαρμακείο De Drie Stellingen είναι το πρώτο φαρμακείο που χορήγησε εμβόλια κατά του κοροναϊού. Ο φαρμακοποιός και οι συνεργάτες του έχουν πιστοποιηθεί για αυτό. Συγχρόνως ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τον φάκελο του ασθενούς του για τον εμβολιασμό.
 • Νορβηγία: Η χρήση αντιβιοτικών παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Ενώ έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 30% σε σχέση με το 2012.
 • Νορβηγία: Το Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών Περίθαλψης (ΥΟΔ) έστειλε για διαβούλευση πρόταση σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν τα  εμβόλια κατά του Covid-19  το 2022.