• Εκπρόσωποι του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνήψαν πολιτική συμφωνία για την ανανέωση της δράσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με στόχο να ενισχυθεί το έργο του στους τομείς της επιτήρησης, της έγκαιρης προειδοποίησης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης των μολυσματικών ασθενειών
  • Η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στη Νότιο Αφρική στη χώρα όπου εντοπίστηκε μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την νέα αυτή μετάλλαξη την ονόμασε «Όμικρον». Η μετάλλαξη εντοπίστηκε με γονιδιωματική αλληλουχία στη Νότια Αφρική και κοινοποιήθηκε σε διεθνή βάση δεδομένων στις 22 Νοεμβρίου.
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, προέβλεψε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Omicron. Αντιθέτως ο συνιδρυτής της BioNTech SE Ugur Sahin, θεωρεί ότι η μετάλλαξη Omicron μπορεί να είναι σε θέση να μολύνει τους εμβολιασμένους πιο συχνά, αλλά τα εμβόλια θα  παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες. Το ίδιο πιστεύουν και τα στελέχη της AstraZeneca όσο αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
  • Η Γενική Συνέλευση του CPME εξέλεξε τον Dr. Christiaan Keijzer (Ολλανδία) ως Πρόεδρό τους από το 2022 έως το 2024.
  • H AESGP δημοσίευσε μια Συνοπτική Έκθεση που επισημαίνει βασικά ευρήματα και δεδομένα. Η μελέτη  αυτή διαπιστώνει ότι οι πόροι που απελευθερώνονται μέσω επαρκών πολιτικών υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την αυτοφροντίδα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πιο ανθεκτικών συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη.
  • Η ιδέα της δημιουργίας Συνθήκης Πανδημίας προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πριν από ένα χρόνο. Η ΕΕ έχει δηλώσει με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της ιδέας ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και το Μονακό.
  • Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών υγείας της G7 που συγκλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε τις προηγούμενες δεσμεύσεις σχετικά με την πανδημία, όπως η ισχυρή υποστήριξη για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επιτήρησης παθογόνων εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
  • Ο Emer Cooke, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι ο EMA είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτει η πανδημία.
  • Στη Γαλλία, από τα μέσα Οκτωβρίου 2020 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2021, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης από φαρμακοποιούς στα κοινοτικά φαρμακεία. Επίσης στην Ιρλανδία, το 99% των ασθενών δήλωσε ότι θα επέστρεφε στο φαρμακείο για τον επόμενο εμβολιασμό. Γεγονός που φανερώνει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί στις προσπάθειές των κρατών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
  • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) ενέκρινε την WuXi Biologics που βρίσκεται στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας ως νέα τοποθεσία παραγωγής του τελικού προϊόντος Vaxzevria (προηγουμένως Vaccine AstraZeneca για τον COVID-19).

Δανία:  Τα παιδιά 2-6 ετών μπορούν να κάνουν το ρινικό εμβόλιο κατά της γρίπης στο φαρμακείο χωρίς ραντεβού

Γαλλία:  Οι φοιτητές φαρμακείου 2ου και 3ου κύκλου επιτρέπεται να εμβολιάζουν κατά της εποχικής γρίπης και του Covid-19 στα φαρμακεία, υπό τον όρο ότι έχουν ολοκληρώσει είτε τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα σχετικά με τον εμβολιασμό ως μέρος του μαθήματός τους είτε ειδική εκπαίδευση στον εμβολιασμό κατά του Covid-19, που έχει δοθεί και πιστοποιηθεί από επαγγελματία υγείας εκπαιδευμένο στη διαχείριση εμβόλια. Ο μαθητής θα ενεργεί υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου φαρμακοποιού.

Ιταλία: O σύλλογος ″farmaciste insieme″ υπό την αιγίδα της  Federfarma και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone Italia, ξεκινούν την εκστρατεία  Μimosa Project με θέμα την ευαισθητοποίηση κατά της βίας κατά των γυναικών .

Ιταλία: Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση του HIV, 230 φαρμακεία της Ούμπρια διέθεσαν  στους πολίτες προφυλακτικά, ενημερωτικά αρχεία και φυλλάδια που ανέφεραν τα νοσοκομεία στα οποία είναι δυνατό να γίνει το τεστ για HIV.

Νορβηγία: Σύμφωνα με έρευνα, το 81% των πολιτών, προτιμά να αγοράζει φάρμακα στο φυσικό κατάστημα του φαρμακείου έναντι του διαδικτυακού φαρμακείου (5%), δεδομένου ότι εκεί λαμβάνουν τις καλύτερες πληροφορίες και καθοδήγηση

Πολωνία: Από την 1η Νοεμβρίου 2021, χορηγείται στο ιατρικό προσωπικό το λεγόμενο επίδομα Covid για κάθε ώρα εργασίας με ασθενείς με ύποπτο και μολυσμένο από τον ιό SARS-CoV-2.

Ισπανία: Οι φαρμακοποιοί προωθούν την πρόληψη και τη βελτιστοποίηση της θεραπείας της AMD (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας)

Ηνωμένο Βασίλειο:  H προφύλαξη από την έκθεση πριν από την έκθεση (PrEP) αφορά τον HIV με την παροχή ενός δισκίου  που περιέχει tenofovir και emtricitabine. Το PrEP διατίθεται δωρεάν μέσω κλινικών σεξουαλικής υγείας και προσφέρει σχεδόν 100% προστασία από τον ιό HIV όταν λαμβάνεται πριν την επαφή ή την ένεση ναρκωτικών. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, η Royal Pharmaceutical Society καλεί την κυβέρνηση να διευρύνει την πρόσβαση καθιστώντας τη διαθέσιμη μέσω των κοινοτικών φαρμακείων σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.